kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Dżem gruszkowo - nektarynkowy z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na bardzo pyszny dżem gruszkowo - nektarynkowy z żurawiną i białą czekoladą. Idealny do naleśników, gofrów i placków. Bardzo polecam.

Dżem gruszkowo - nektarynkowy z żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dżem gruszkowo - nektarynkowy z żurawiną

 

Sposób przygotowania:

Dżem gruszkowo - nektarynkowy z żurawiną
Gruszki myjemy i obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na drobno do miski.

Nektarynki myjemy i przekrajamy, wyjmujemy pestki i kroimy na drobno, dokładamy do gruszek.

Wsypujemy cukier i mieszamy, przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu, zdejmujemy piankę.

Białą czekoladę kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy razem z umytą żurawiną do garnka.

Mieszamy aż czekolada się rozpuści i dodajemy konfiturex.

Gotujemy przez chwilę i przekładamy do czystych i wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy słoiki do wystudzenia. 


Dżem gruszkowo - nektarynkowy z żurawiną
Pokrojone gruszki i nektarynki, wkładamy do miski
Dżem gruszkowo - nektarynkowy z żurawiną
Do pokrojonych owoców w misce, dodajemy cukier
Dżem gruszkowo - nektarynkowy z żurawiną
Owoce z cukrem przekładamy do garnka i gotujemy
Dżem gruszkowo - nektarynkowy z żurawiną
Białą czekoladę kroimy na drobne części i wkładamy do garnka