Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 250]

Dżem z owoców czarnego bzu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przetwory z czarnego bzu to witaminy zamknięte w słoikach do wykorzystania zimą. Można go zebrać z miejsc na nieużytkach.

Dżem z owoców czarnego bzu

Składniki:

Dżem z owoców czarnego bzu

 

  • 1 kg owóców czarnego bzu
  • 50 dag cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Dżem z owoców czarnego bzu
Owoce czarnego bzu oberwać i wypłukać. Wrzucić do garnka, wlać 2 łyżki wody i gotować około 10 minut. Następnie dodać cukier i gotować jeszcze około 20 minut.

Na koniec dodać łyżkę soku z cytryny i zagotować. Gotujący dżem nałożyć do wyprażonych słoików.

Słoje położyć do góry dnem do momentu wystudzenia.