Sposób przygotowania:
Chutney pomidorowo-nektarynkowy z habanero
Pomidory i nektarynki zalewamy wrzątkiem, następnie zalewamy zimną wodą , odsączamy i obieramy. Z nektarynek wyjmujemy pestki i kroimy miąższ w kostkę. Z pomidorów usuwamy gniazda nasienne a następnie kroimy je w kostkę.
Pokrojone pomidory i nektarynki przekładamy do garnka dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w plasterki papryczkę habanero i tymianek. Wszystko zasypujemy cukrem , doprawiamy solą i zalewamy octem – całość zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy około 1,5 godziny na wolnym ogniu. Czas gotowania zależy od mocy kuchenki – chutney jest gotowy kiedy cała woda odparuje.
Gorący chutney przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy je starannie i odstawiamy na deskę pokrywką do dołu, zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Chutney pasuje do mięs i serów, świetnie sprawdza się jako dodatek np. do hamburgerów.
Pokrojone pomidory i nektarynki przekładamy do garnka dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w plasterki papryczkę habanero i tymianek. Wszystko zasypujemy cukrem , doprawiamy solą i zalewamy octem – całość zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy około 1,5 godziny na wolnym ogniu. Czas gotowania zależy od mocy kuchenki – chutney jest gotowy kiedy cała woda odparuje.
Gorący chutney przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy je starannie i odstawiamy na deskę pokrywką do dołu, zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Chutney pasuje do mięs i serów, świetnie sprawdza się jako dodatek np. do hamburgerów.