Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 813]

Chutney pomidorowo-nektarynkowy z habanero

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny, aromatyczny i pikantny chutney z pomidorów i nektarynek to świetny dodatek zarówno do mięs z grilla, sera, wędlin.

Chutney pomidorowo-nektarynkowy z habanero Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chutney pomidorowo-nektarynkowy z habanero

 

  • 8 pomidorów średniej wielkości
  • 6 nektarynek
  • ½ szklanki octu ryżowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 papryczki habanero
  • 2 gałązki tymianku
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Chutney pomidorowo-nektarynkowy z habanero
Pomidory i nektarynki zalewamy wrzątkiem, następnie zalewamy zimną wodą , odsączamy i obieramy. Z nektarynek wyjmujemy pestki i kroimy miąższ w kostkę. Z pomidorów usuwamy gniazda nasienne a następnie kroimy je w kostkę.

Pokrojone pomidory i nektarynki przekładamy do garnka dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w plasterki papryczkę habanero i tymianek. Wszystko zasypujemy cukrem , doprawiamy solą i zalewamy octem – całość zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy około 1,5 godziny na wolnym ogniu. Czas gotowania zależy od mocy kuchenki – chutney jest gotowy kiedy cała woda odparuje.

Gorący chutney przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy je starannie i odstawiamy na deskę pokrywką do dołu, zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Chutney pasuje do mięs i serów, świetnie sprawdza się jako dodatek np. do hamburgerów.
Chutney pomidorowo-nektarynkowy z habanero
Pomidory i nektarynki zalewamy wrzątkiem, następnie zalewamy zimną wodą , odsączamy i obieramy.
Chutney pomidorowo-nektarynkowy z habanero
Z nektarynek wyjmujemy pestki i kroimy miąższ w kostkę. Z pomidorów usuwamy gniazda nasienne a następnie kroimy je w kostkę.
Chutney pomidorowo-nektarynkowy z habanero
Pokrojone pomidory i nektarynki przekładamy do garnka dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w plasterki papryczkę habanero i tymianek. Wszystko zasypujemy cukrem , doprawiamy solą i zalewamy octem – całość zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy około 1,5 godziny na wolnym ogniu. Czas gotowania zależy od mocy kuchenki – chutney jest gotowy kiedy cała woda odparuje.
Chutney pomidorowo-nektarynkowy z habanero
Gorący chutney przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy je starannie i odstawiamy na deskę pokrywką do dołu, zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.