Sposób przygotowania:
Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
Pomidory myjemy, osuszamy, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne (jeśli zdecydujecie się suszyć np. pomidorki koktajlowe wystarczy przekroić je tylko na pół). Pomidory układamy skórką do dołu na blaszkach do pieczenia wyłożonych pergaminem i wystawiamy na słońce. Pomidory przekręcamy co 24 godziny Proces suszenia na słońcu będzie trwać około 4 dni, ale warto.
Jeśli natomiast chcecie go skrócić to wstawiamy pomidory do piekarnika nagrzanego do 80 stopni i suszymy je 4-6 godzin ( w zależności od wielkości pomidorów i pożądanego stopnia ususzenia) .
Ususzone pomidory przekładamy do miski i doprawiamy je do smaku solą i ziołami – mieszamy.
Tak przygotowane pomidory przekładamy do wypasteryzowanych słoików między warstwy wkładajmy pokrojone na ćwiartki ząbki czosnku. Słoiki napełniamy do 2/3 wysokości.
Oliwę z oliwek podgrzewamy w garnku. Gorącą oliwą (ale nie wrzącą ), zalewamy przyprawione pomidory z czosnkiem. Słoiki starannie zakręcamy, stawiamy do góry dnem na desce i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Pomidory przechowujemy w spiżarni, po otwarciu słoiczka w lodówce.
Smacznego.
Jeśli natomiast chcecie go skrócić to wstawiamy pomidory do piekarnika nagrzanego do 80 stopni i suszymy je 4-6 godzin ( w zależności od wielkości pomidorów i pożądanego stopnia ususzenia) .
Ususzone pomidory przekładamy do miski i doprawiamy je do smaku solą i ziołami – mieszamy.
Tak przygotowane pomidory przekładamy do wypasteryzowanych słoików między warstwy wkładajmy pokrojone na ćwiartki ząbki czosnku. Słoiki napełniamy do 2/3 wysokości.
Oliwę z oliwek podgrzewamy w garnku. Gorącą oliwą (ale nie wrzącą ), zalewamy przyprawione pomidory z czosnkiem. Słoiki starannie zakręcamy, stawiamy do góry dnem na desce i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Pomidory przechowujemy w spiżarni, po otwarciu słoiczka w lodówce.
Smacznego.