sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Gruszki a la Richelieu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Apetyczna zapiekanka na słodko z gruszkami. W chłodne jesienne dni wspaniale nadaję się na ciepły podwieczorek. Przygotowanie jej jest banalnie proste. Można ją serwować również na zimno.

Gruszki a la Richelieu

Składniki:

Gruszki a la Richelieu

Składniki

  • 1 szkl ryżu
  • 1/2 szkl orzechów laskowych
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 4-5 soczystych gruszek
  • 4-5 łyżek brzoskwiniowego dżemu
  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • masło do smarowania tortownicy
  • 3-4 łyżki zmielonych biszkoptów
  • sól

Sposób przygotowania:

Gruszki a la Richelieu
Ryż gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie. Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda i kroimy w słupki. Orzechy i migdały siekamy nożem na mniejsze kawałki. Mieszamy z ugotowanym ryżem.

Tortownicę o wymiarach 21 cm smarujemy masłem i obsypujemy zmielonymi biszkoptami. Jeżeli jest nieszczelna możemy wyłożyć ją wcześniej papierem do pieczenia.

Na dno wykładamy połowę ryżu, na nim układamy pokrojone gruszki. Równomiernie rozprowadzamy dżem brzoskwiniowy.

Przekrywamy pozostałym ryżem. Dokładnie wyrównujemy powierzchnię.

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Wylewamy na zapiekankę. Z białek ubijamy pianę. Możemy dodać odrobię soli.

Wykładamy na wierzch i posypujemy cukrem kryształem. Zapiekamy 20-30 minut w 180 stopniach. 

Tagi:

gruszki owoce