Sposób przygotowania:
Dżem mirabelkowy 2
Dorodne owoce umyć i wydrylować .
Syrop:
Zrobić syrop z 1,5 kg cukru i 1 szklanki wody na 1 kg owoców. Wrzucić do syropu mirabelki, gotować i zostawić do następnego dnia.
Następnego dnia gotować mirabelki na małym ogniu, aż staną się szkliste.
Włożyć dżem do wyparzonych słoików.
Zakręcić i zostawić do góry dnem.
Po wystygnięciu wynieść do suchego i ciemnego pomieszczenia.
Syrop:
Zrobić syrop z 1,5 kg cukru i 1 szklanki wody na 1 kg owoców. Wrzucić do syropu mirabelki, gotować i zostawić do następnego dnia.
Następnego dnia gotować mirabelki na małym ogniu, aż staną się szkliste.
Włożyć dżem do wyparzonych słoików.
Zakręcić i zostawić do góry dnem.
Po wystygnięciu wynieść do suchego i ciemnego pomieszczenia.