jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Dżem - powidła śliwkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

W zasadzie można to nazwać dżemem lub powidłami śliwkowymi. Ja takie zawsze robię co roku i mam do przekładania pierników lub do innych ciast.

Dżem - powidła śliwkowe

Składniki:

Dżem - powidła śliwkowe

 

  • śliwki dojrzałe węgierki
  • cukier kryształ na 1 kg śliwek 600 -800 g

Sposób przygotowania:

Dżem - powidła śliwkowe
Śliwki węgierki przebrać, wybrać zdrowe i dobrze dojrzałe. Następnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i wydrążyć kości.

Zasypać cukrem na noc, (na jeden kilogram śliwek węgierek dać 60 -80 dkg cukru ).  Na drugi dzień gotować 15 minut mieszając cały czas aby się nie przypaliły. Powtórzyć to przez trzy kolejne dni.

Gorące wkładać do słoików i pasteryzować około 10 minut .