Sposób przygotowania:
Powidła z węgierek
Śliwki myjemy i wyjmujemy pestki. Wrzucamy je do rondla abo do garnka z grubym dnem. Podlewamy troszkę wodą i przykrywamy pokrywką. Stawiamy na większym gazie na ok 15 min.
Pokrywkę zdejmujemy a garnek przestawiamy na mały palnik.
Po ok 70 -90 minutach wolnego gotowania dodajemy cukier i cynamon. Gotujemy a właściwie trzymamy na maleńkim ogniu do momentu aż śliwki widocznie zgęstnieją.
Powidła często mieszamy.
Przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy ok 20 min mniejsze słoiki.
Smażenie powideł można rozłożyć na dwa dni.
Pokrywkę zdejmujemy a garnek przestawiamy na mały palnik.
Po ok 70 -90 minutach wolnego gotowania dodajemy cukier i cynamon. Gotujemy a właściwie trzymamy na maleńkim ogniu do momentu aż śliwki widocznie zgęstnieją.
Powidła często mieszamy.
Przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy ok 20 min mniejsze słoiki.
Smażenie powideł można rozłożyć na dwa dni.