katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Powidła z węgierek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Na powidła najlepsze są śliwki mocno dojrzałe, pomarszczone lekko od strony ogonka. Wtedy można nie dodawać cukru bo są wystarczająco słodkie. Cynamon dodajemy jeśli chcemy zmienić smak powideł. Ogólnie wolę naturalny smak śliwek.

Powidła z węgierek

Składniki:

Powidła z węgierek

 

  • śliwki węgierki 2,5 kg
  • cukier 1 szkl
  • cynamon 1 kopiasta łyżeczka
  • woda 1/4 szkl

Sposób przygotowania:

Powidła z węgierek
Śliwki myjemy i wyjmujemy pestki. Wrzucamy je do rondla abo do garnka z grubym dnem. Podlewamy troszkę wodą i przykrywamy pokrywką. Stawiamy na większym gazie na ok 15 min.

Pokrywkę zdejmujemy a garnek przestawiamy na mały palnik.

Po ok 70 -90 minutach wolnego gotowania dodajemy cukier i cynamon. Gotujemy a właściwie trzymamy na maleńkim ogniu do momentu aż śliwki widocznie zgęstnieją.

Powidła często mieszamy.

Przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy ok 20 min mniejsze słoiki.

Smażenie powideł można rozłożyć na dwa dni.