katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Powidła śliwkowo jabłkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Powidła to dobry produkt owocowy na zimę. Nie są jak dżem z różnymi dodatkami żelującymi i mogą być użyte do nadziewania, przekładania i smarowania itd.

Powidła śliwkowo jabłkowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Powidła śliwkowo jabłkowe

 

  • śliwki węgierki ok 3 kg
  • jabłka ok 5szt
  • cukier do smaku
  • ocet 1 - 1 1/2 łyżki

Sposób przygotowania:

Powidła śliwkowo jabłkowe
Śliwki myjemy i usuwamy z nich pestki , wrzucamy do garnka. Dodajemy ocet. Stawiamy garnek na małym ogniu i przykrywamy. Kiedy śliwki się lekko zagotują i puszczą zdejmujemy przykrycie i smażymy ok. 1 godz. Mieszamy powidła  z nie przywarły. Dodajemy obrane i drobno pokrojone jabłka. Smażymy aż jabłka się rozpadną. Wyłączamy gaz i zostawiamy do następnego dnia.

Powidła doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy cukrem. Chwilę gotujemy i zostawiamy do odparowania. Po kilku godzinach znów podgrzewamy i gdy powidła zgęstnieją nakładamy do słoików.

Pasteryzujemy ok 15 min.
Powidła śliwkowo jabłkowe.
Smaczne do ciast , deserów czy też naleśników.