Sposób przygotowania:
Powidła śliwkowo jabłkowe
Śliwki myjemy i usuwamy z nich pestki , wrzucamy do garnka. Dodajemy ocet. Stawiamy garnek na małym ogniu i przykrywamy. Kiedy śliwki się lekko zagotują i puszczą zdejmujemy przykrycie i smażymy ok. 1 godz. Mieszamy powidła z nie przywarły. Dodajemy obrane i drobno pokrojone jabłka. Smażymy aż jabłka się rozpadną. Wyłączamy gaz i zostawiamy do następnego dnia.
Powidła doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy cukrem. Chwilę gotujemy i zostawiamy do odparowania. Po kilku godzinach znów podgrzewamy i gdy powidła zgęstnieją nakładamy do słoików.
Pasteryzujemy ok 15 min.
Powidła doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy cukrem. Chwilę gotujemy i zostawiamy do odparowania. Po kilku godzinach znów podgrzewamy i gdy powidła zgęstnieją nakładamy do słoików.
Pasteryzujemy ok 15 min.