jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 464]

Uprażone jabłka do słoików

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie jabłka uprażone mają duże zastosowanie, można je na szybko dodać do masy z galaretką do szybkiej szarlotki itp.

Uprażone jabłka do słoików Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Uprażone jabłka do słoików

 

  • Jabłka 4kg
  • cukier w zależności od gustu 600 g

Sposób przygotowania:

Uprażone jabłka do słoików
Jabłka obrać i pokroić w mniejsze kawałki lub zetrzeć na tarce grubszej.

Ja zrobiłam na tarce, starte przełożyć do garnka z grubym dnem i prażyć na wolnym ogniu.

Pod koniec smażenia dosypać cukier kryształ, wymieszać i prażyć dalej często mieszając aby się nie przypaliło.

Smażyć do momentu aż zacznie gęstnieć i gorące przekładać do przygotowanych słoiczków.

Pasteryzować około 10 minut i później wynieść do piwnicy.
Uprażone jabłka do słoików
Jabłka obrać i umyć ,można wydrążyć wcześniej ogryzek
Uprażone jabłka do słoików
Obrane i osuszone zetrzeć na tarce grubszej
Uprażone jabłka do słoików
Starte jabłka przełożyć do garnka z grubym dnem
Uprażone jabłka do słoików
Prażyć na wolnym ogniu i dodać cukier cały czas mieszając
Uprażone jabłka do słoików
Wkładać gorące do słoiczków i pasteryzować.