jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 433]

Dżem żurawinowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zdrowy dżem żurawinowy, jako dodatek deserów,do oscypków, do gofrów i na kanapki. Ja nie kupuję takiego dżemu, kupię owoce i je przetwarzam.

Dżem żurawinowy Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Dżem żurawinowy

 

Sposób przygotowania:

Dżem żurawinowy
Żurawinę opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć. Zagotować wodę z cukrem i zrobić syrop.

Wsypać żurawinę na gotujący syrop, zagotować i zmniejszyć płomień. Dodać goździki i przykryć pokrywką bo żurawina będzie pryskała. Smażyć na małym ogniu przez godzinę do momentu aż zrobi się gęste.Pod koniec dodać sok z cytryny, gorący dżem przekładać d słoiczków i pasteryzować 15 minut .
Dżem żurawinowy
Żuroawinę umyć dokładnie pod bieżącą wodą
Dżem żurawinowy
Wlać odmierzoną wodę i cukier, ugotować syrop
Dżem żurawinowy
Wsypać żurawinę na gotującą wodę z cukrem
Dżem żurawinowy
Zagotować i zmniejszyć ogień do minium, włożyć gożdziki
Dżem żurawinowy
Przykryć garnek do bęzdzie pryskało i zostawić na ogniu dusić aż zgęstnieje

Tagi:

dżem