eliza5519

eliza5519

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 117]

Dżem śliwkowy.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny i zdrowy dżem śliwkowy, bez żadnych konserwantów i sztucznych barwników.

Dżem śliwkowy. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dżem śliwkowy.

 

  • 2 kilogramy śliwek węgierek
  • 2 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Dżem śliwkowy.
Śliwki dokładnie myjemy i pozbawiamy pestek. Połowę z nich ścieramy w blenderze, a drugą połowę bardzo drobno kroimy. Zasypujemy całość cukrem i odstawiamy na godzinę, aby śliwki puściły soki. Następnie przekładamy całość do garnka i gotujemy na średnim ogniu około godzinę. Gotowy dżem wlewamy do wcześniej wyparzonych słoiczków. Pamiętając o tym , aby zostawić 2 centymetry wolnego miejsca u góry. Następnie szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy wkładając nasze dżemy do miski z wrzątkiem, do góry dnem, na 20 minut. Smacznego!!!
Dżem śliwkowy.
Śliwki węgierki myjemy, pozbywamy się pestek i drobniutko kroimy.
Dżem śliwkowy.
Całość gotujemy na wolnym ogniu ok. godzinę.
Dżem śliwkowy.
Pasteryzujemy dżem śliwkowy dwadzieścia minut.
Dżem śliwkowy.
Gotowy słoiczek z dżemem możemy ozdobić. Smacznego!!!

Tagi:

śliwki