kuchcik89

kuchcik89

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 134]

Schab faszerowany suszonymi śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Danie jest eleganckie, smaczne i świetnie się prezentuje. Polecam na świąteczny obiad lub uroczystości rodzinne.

Schab faszerowany suszonymi śliwkami

Składniki:

Schab faszerowany suszonymi śliwkami

 

  • 1 kg schabu bez kości
  • 100 g suszonych śliwek

 

  • marynata:
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Schab faszerowany suszonymi śliwkami
1. Schab umyć, osuszyć i naciąć na całej długości, tworząc miejsce na farsz.

2. Składniki marynaty wymieszać ze sobą, natrzeć nią mięso i włożyć do lodówki na całą noc.  

3. Mięso lekko odsączyć z marynaty. Nacięty schab faszerować suszonymi śliwkami, aż mięso będzie całkowicie napełnione. Na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu, lekko obsmażyć mięso z każdej strony. Następnie przełożyć do rękawa do pieczenia i piec 1 godzinę 20 minut w temperaturze 200 stopni, przed końcem pieczenia, przeciąć rękaw i piec jeszcze 10 minut.

Schab podawać pokrojony w plastry.

Tagi:

schab mięso