Sposób przygotowania:
Rolada wołowa z wędzoną śliwkąEtap:1
Wołowinę oczyść z błon i powięzi i rozetnij w taki sposób żeby powstał jeden cienki płat mięsa. Po tej czynności wołowinę należy lekko rozbić.
Etap:2
Mięso pokryj cienką warstwą musztardy francuskiej
Etap:3
Na warstwie musztardy ułóż plasterki boczku tak aby dokładnie pokryły powierzchnie mięsa, całość posyp solą, pieprzem i tymiankiem.
Etap:4
Na jednej stronie rolady ułóż śliwki a boczne krawędzie lekko zawiń do środka.
Etap:5
Roladę zacznij ciasno zwijać uważając żeby po bokach nie powypadały śliwki.
Etap:6
Zwiniętą roladę zwiąż dratwą lub zepnij wykałaczkami. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i obsmaż na niej mięso. Zrumienioną roladę przełóż do naczynia w którym będzie się dusić a na patelnię wrzuć pokrojoną włoszczyznę, po kilku minutach zalej całość bulionem i dodaj do mięsa. Roladę duś na małym ogniu przez 90 min, podawaj z sosem powstałym podczas duszenia.
iwa643