SUPERPRZEPIS

Rolada wołowa z wędzoną śliwką

  • 1
  • Kniejson
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 15
Rolada wołowa z wędzoną śliwką

Duszona rolada wołowa z boczkiem i wędzoną śliwką, świetnie sprawdzi się na uroczystym obiedzie w rodzinnym gronie.

Składniki:

Rolada wołowa z wędzoną śliwką

 

  • 1kg wołowiny zrazowej
  • musztarda francuska
  • 200g boczku w plasterkach
  • kilka wędzonych śliwek
  • cebula
  • włoszczyzna
  • oliwa
  • 1l bulionu
  • tymianek
  • sól pieprz

Sposób przygotowania:

Rolada wołowa z wędzoną śliwką

Etap:1

Rolada wołowa z wędzoną śliwką
Wołowinę rozetnij tak aby powstał jeden płat mięsa.

Wołowinę oczyść z błon i powięzi i rozetnij w taki sposób żeby powstał jeden cienki płat mięsa. Po tej czynności wołowinę należy lekko rozbić.

Etap:2

Rolada wołowa z wędzoną śliwką
Wołowinę cienko posmaruj musztardą francuską.

Mięso pokryj cienką warstwą musztardy francuskiej

Etap:3

Rolada wołowa z wędzoną śliwką
Na rozbitym mięsie ułóż plasterki boczku.

Na warstwie musztardy ułóż plasterki boczku tak aby dokładnie pokryły powierzchnie mięsa, całość posyp solą, pieprzem i tymiankiem.

Etap:4

Rolada wołowa z wędzoną śliwką
Na jednym brzegu ułóż w rzędzie wędzone śliwki.

Na jednej stronie rolady ułóż śliwki a boczne krawędzie lekko zawiń do środka.

Etap:5

Rolada wołowa z wędzoną śliwką
Roladę zacznij ciasno zwijać

Roladę zacznij ciasno zwijać uważając żeby po bokach nie powypadały śliwki.

Etap:6

Rolada wołowa z wędzoną śliwką
Roladę ciasno zwiąż dratwą.

Zwiniętą roladę zwiąż dratwą lub zepnij wykałaczkami. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i obsmaż na niej mięso. Zrumienioną roladę przełóż do naczynia w którym będzie się dusić a na patelnię wrzuć pokrojoną włoszczyznę, po kilku minutach zalej całość bulionem i dodaj do mięsa. Roladę duś na małym ogniu przez 90 min, podawaj z sosem powstałym podczas duszenia.


Tagi:

rolada