Sposób przygotowania:
Dżem truskawkowy - 100% naturalny
Truskawki dokładnie myjemy i pozbawiamy szypułek. Wsypujemy do garnka (najlepiej ze stali nierdzewnej z grubym dnem) i przesypujemy warstwami cukrem, żeby puściły sok. Odstawiamy na min. 1,5godziny w chłodne miejsce (można też na noc).
Powstały sok odlewamy (potem dobrze go osobno zagotować i przelać do butelek/słoiczków, zapasteryzować), pozostałe w garnku truskawki doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i smażymy, aż się rozpadną i zaczną gęstnieć (sok odparuje). Co jakiś czas trzeba przemieszać, bo mogą przywierać do dna (cukier lubi się przypalać).
Rada:
Gdy truskawki zaczną się rozpadać można je rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków - skróci to czas przygotowania, a krócej gotowany ma jaśniejszy kolor.
Dżemy nakładamy do wyparzonych wcześniej słoików, łyżką "ugniatamy", aby pozbyć się zbędnego powietrza, dokładnie wycieramy każdy gwint i zakręcamy suchą przykrywką.
Pasteryzujemy około 20 min (można też w piekarniku - około 40-45minut w 120 stopniach, wkładamy do zimnego piekarnika).
Podane proporcje są bardzo małe - orientacyjne. Ilość cukru należy dostosować.
Powstały sok odlewamy (potem dobrze go osobno zagotować i przelać do butelek/słoiczków, zapasteryzować), pozostałe w garnku truskawki doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i smażymy, aż się rozpadną i zaczną gęstnieć (sok odparuje). Co jakiś czas trzeba przemieszać, bo mogą przywierać do dna (cukier lubi się przypalać).
Rada:
Gdy truskawki zaczną się rozpadać można je rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków - skróci to czas przygotowania, a krócej gotowany ma jaśniejszy kolor.
Dżemy nakładamy do wyparzonych wcześniej słoików, łyżką "ugniatamy", aby pozbyć się zbędnego powietrza, dokładnie wycieramy każdy gwint i zakręcamy suchą przykrywką.
Pasteryzujemy około 20 min (można też w piekarniku - około 40-45minut w 120 stopniach, wkładamy do zimnego piekarnika).
Podane proporcje są bardzo małe - orientacyjne. Ilość cukru należy dostosować.