Sposób przygotowania:
Truskawkowa zebra bez pieczeniaETAP 1
Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i miksujemy. Otrzymany mus truskawkowy stawiamy na ogniu i podgrzewamy. W ciepłym rozpuszczamy żelatynę. Całość słodzimy do smaku (nie dużo, by deser był orzeźwiający). Mus pozostawiamy do ostygnięcia. Aby proces ten przyspieszyć możemy ganek z musem włożyć do ciepłej wody.
ETAP 2
Formę o wymiarach 24 x 16 cm wykładamy folią spożywczą. Na jej dnie umieszczamy warstwę herbatników.
ETAP 3
Herbatniki przykrywamy cienką warstwą tężejącego musu truskawkowego. Mus ponownie przykrywamy herbatnikami. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. U mnie wyszło 6 warstw herbatnikowych i 5 truskawkowych.
Otrzymaną „truskawkową zebrę” wstawiamy na około 2 godziny do lodówki, by truskawki zastygły
ETAP 4
MASA MASCARPONE:
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Serek mascarpone przekładamy do miski. Ucieramy go dodając stopniowo masę żółtkową. Pod koniec dodajemy ekstrakt waniliowy.
ETAP 5
Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego. Wyciskamy go na zastygnięte ciasto truskawowo- herbatnikowe. Całość ponownie wstawiamy do lodówki, by krem stężał. Przed podaniem ciasto posypujemy cynamonem.
SylaUla
edytaha
RENATA P.