jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Truskawkowa zebra bez pieczenia

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 33

Kiedy latem na dworze panują upały, w kuchni większość z nas nie ma ochoty na pieczenie. Wówczas polecam słodkości, które nie wymagają użycia piekarnika.

Truskawkowa zebra bez pieczenia Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Truskawkowa zebra bez pieczenia

SKŁADNIKI

  • 1 kg truskawek,
  • 250 gram serka mascarpone,
  • 2 małe żółtka,
  • Około 350 gram herbatników
  • 2,5 łyżki żelatyny,
  • 1,5 łyżki cukru pudru do serka,
  • Cukier kryształ do smaku dodany do truskawek,
  • cynamon do podania,
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:

Truskawkowa zebra bez pieczenia

ETAP 1

Truskawkowa zebra bez pieczenia
Mus z żelatyną studzimy

Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i miksujemy. Otrzymany mus truskawkowy stawiamy na ogniu i podgrzewamy. W ciepłym rozpuszczamy żelatynę. Całość słodzimy do smaku (nie dużo, by deser był orzeźwiający). Mus pozostawiamy do ostygnięcia. Aby proces ten przyspieszyć możemy ganek z musem włożyć do ciepłej wody.

ETAP 2

Truskawkowa zebra bez pieczenia
Na dnie formy wykładamy warstwę ciastek

Formę o wymiarach 24 x 16 cm wykładamy folią spożywczą. Na jej dnie umieszczamy warstwę herbatników.

ETAP 3

Truskawkowa zebra bez pieczenia
naprzemiennie wykładamy herbatniki i mus

Herbatniki przykrywamy cienką warstwą tężejącego musu truskawkowego. Mus ponownie przykrywamy herbatnikami. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. U mnie wyszło 6 warstw herbatnikowych i 5 truskawkowych.
Otrzymaną „truskawkową zebrę” wstawiamy na około 2 godziny do lodówki, by truskawki zastygły

ETAP 4

MASA MASCARPONE:
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Serek mascarpone przekładamy do miski. Ucieramy go dodając stopniowo masę żółtkową. Pod koniec dodajemy ekstrakt waniliowy.

ETAP 5

Truskawkowa zebra bez pieczenia
Serek wykładamy na deser, pozostawiamy do zastygnięcia

Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego. Wyciskamy go na zastygnięte ciasto truskawowo- herbatnikowe. Całość ponownie wstawiamy do lodówki, by krem stężał. Przed podaniem ciasto posypujemy cynamonem.