Sposób przygotowania:
Torcik truskawkowe marzenieBiszkopt:
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość dokładnie wymieszać szpatułką. Wlać do okrągłej formy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.
Mus truskawkowy
Galaretki rozpuścić we wrzątku. Truskawki zblendować blenderem, dodać rozpuszczone galaretkę i zagotować (nie gotować). Mus wystudzić i wlać do formy o średnicy 25 cm, wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do lodówki na około 30 minut.
Masa stracciatella:
Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić drobno nożem. Ser zmiksować z cukrem pudrem, dodać ubitą na sztywno śmietanę oraz żelatynę (namoczoną w połowie mleka a następnie rozrobioną w reszcie podgrzanego mleka). Następnie dodać startą czekoladę i całość dokładnie wymieszać.
Poncz:
Kawę rozpuścić we wrzątku, ostudzić i wymieszać z likierem amaretto i spirytusem.
ETAP 5:
Biszkopt przełożyć do okrągłej formy, nasączyć ponczem a cały obwód formy obłożyć herbatnikami z czekolady. Następnie wylać połowę masy stracciatella, wstawić do lodówki na 20-30 minut. Po tym czasie ułożyć stężały mus truskawkowy i wylać pozostałą masę stracciatella, wygładzić wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na około 30 minut.
Jagodowa