SUPERPRZEPIS

Truskawkowy chłodnik z koglem moglem

  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 28
Truskawkowy chłodnik z koglem moglem Więcej zdjęć (5)

Jako że kogiel mogiel jest słodki, musu truskawkowego nie słodziłam. Jednak pozostawiam tu każdemu wybór co do słodkości potrawy.

Składniki:

Truskawkowy chłodnik z koglem moglem

SKŁADNIKI:

  • 600 gram truskawek,
  • 100 gram serka mascarpone(2 łyżki),
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • Płatki migdałowe do posypania,
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • Świeże owoce do podania,
  • Woda (około 3 łyżki)

Sposób przygotowania:

Truskawkowy chłodnik z koglem moglem

ETAP 1

Truskawkowy chłodnik z koglem moglem
Po umyciu i osuszeniu szypułkujemy owoce

Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki.

ETAP 2

Truskawkowy chłodnik z koglem moglem
Przygotowane truskawki miksujemy

Gotowe miksujemy. Z pomarańczy wyciskamy sok i wraz z wanilią dodajemy do truskawek. Otrzymany mus schładzamy około 4 godziny.

ETAP 3

Truskawkowy chłodnik z koglem moglem
połowę musu łączymy z serkiem mascarpone

Po tym czasie dzielimy go na dwie części. Do jednej z nich dodajemy serek mascarpone oraz wodę. Mus ponownie miksujemy, do uzyskania jednolitego koloru.

ETAP 4

Truskawkowy chłodnik z koglem moglem
W garnuszku umieszczamy składniki na kogiel mogiel

Jajko, żółtko oraz cukier trzcinowy umieszczamy w garnuszku.

ETAP 5

Truskawkowy chłodnik z koglem moglem
Ubijamy jajka do rozpuszczenia cukru

Składniki ucieramy na kogiel mogiel.
Chłodnik dwoma kolorami wylewamy na przygotowane talerze. Na środek wykładamy jajeczny kleks. Całość dekorujemy świeżymi owocami oraz posypujemy płatkami migdałowymi. Podajemy.