jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Dżem truskawkowy 2

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

dżem truskawkowy, polecany do bułki na śniadanie

Dżem truskawkowy 2

Składniki:

Dżem truskawkowy 2

 

Sposób przygotowania:

Dżem truskawkowy 2
Starannnie umyć w kilkakrotnie zmienianej wodzie truskawki. Osączyć z wody, oczyścić z szypułek. zasypać w płaskim aluminiowym rondlu cukrem i pozostawić do następnego dnia. Gdy truskawki puszczą sok- ustawić rondel na niezbyt silnym rondlu, doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować dość intensywnie około 30 minut, często mieszając. Włożyć gorący dżem do wyparzonych, gorących słoików i od razu zamknąć. Po ostygnięciu słoików przechowywać w chłodnym miejscu.