Sposób przygotowania:
Truskawkowy dżem z białą czekoladą
1. Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy i usuwamy szypułki. Następnie przekładamy do garnka i rozgniatamy widelcem. Wsypujemy żelfix i dokładnie mieszamy. Zagotowujemy i wsypujemy cukier. Ponownie zagotowujemy i gotujemy 3 minuty.
2. Dżem zdejmujemy z ognia, delikatnie mieszamy do zaniku piany, następnie dodajemy białą czekoladę startą na tarce o dużych oczkach i dokładnie mieszamy.
3. Gotowy dżem przekładamy do czystych, wyparzonych i suchych słoiczków, dokładnie zakręcam. Słoiczki można odwrócić do góry dnem lub przykryć grubym ręcznikiem. Po wystudzeniu przenosimy do spiżarni.
Moje rady:
Truskawki wybieramy dobrej jakości, dojrzałe i bez zagnieceń.
Muszą być dokładnie osuszone.
Według żelfixu powinno być 35 dag cukru, ale odjęłam trochę ponieważ dodawałam czekoladę.
Z przepisu wyszło mi 5-6 słoiczków po 200 ml.
2. Dżem zdejmujemy z ognia, delikatnie mieszamy do zaniku piany, następnie dodajemy białą czekoladę startą na tarce o dużych oczkach i dokładnie mieszamy.
3. Gotowy dżem przekładamy do czystych, wyparzonych i suchych słoiczków, dokładnie zakręcam. Słoiczki można odwrócić do góry dnem lub przykryć grubym ręcznikiem. Po wystudzeniu przenosimy do spiżarni.
Moje rady:
Truskawki wybieramy dobrej jakości, dojrzałe i bez zagnieceń.
Muszą być dokładnie osuszone.
Według żelfixu powinno być 35 dag cukru, ale odjęłam trochę ponieważ dodawałam czekoladę.
Z przepisu wyszło mi 5-6 słoiczków po 200 ml.