Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1467]

Truskawkowy dżem z białą czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Warto do domowej spiżarni przygotować kilka słoiczków pysznego dżemu truskawkowego. Potem w zimie odkręcamy taki słoiczek i mamy do naleśników czy domowej świeżej bułeczki. Swój dżem wzbogaciłam białą czekoladą.

Truskawkowy dżem z białą czekoladą

Składniki:

Truskawkowy dżem z białą czekoladą

Składniki:

Sposób przygotowania:

Truskawkowy dżem z białą czekoladą
1. Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy i usuwamy szypułki. Następnie przekładamy do garnka i rozgniatamy widelcem. Wsypujemy żelfix i dokładnie mieszamy. Zagotowujemy i wsypujemy cukier. Ponownie zagotowujemy i gotujemy 3 minuty.

2. Dżem zdejmujemy z ognia, delikatnie mieszamy do zaniku piany, następnie dodajemy białą czekoladę startą na tarce o dużych oczkach i dokładnie mieszamy.

3. Gotowy dżem przekładamy do czystych, wyparzonych i suchych słoiczków, dokładnie zakręcam. Słoiczki można odwrócić do góry dnem lub przykryć grubym ręcznikiem. Po wystudzeniu przenosimy do spiżarni.



Moje rady:

Truskawki wybieramy dobrej jakości, dojrzałe i bez zagnieceń.

Muszą być dokładnie osuszone.

Według żelfixu powinno być 35 dag cukru, ale odjęłam trochę ponieważ dodawałam czekoladę. 

Z przepisu wyszło mi 5-6 słoiczków po 200 ml.