Sposób przygotowania:
Dżem bananowo-truskawkowy ze skórką cytrynową
Truskawki przebrać i wybrać najbardziej dojrzałe i pachnące - opłukać, osączyć, pozbawić szypułek i pokroić w dowolne kawałki. Przełożyć do garnka, zalać szklanką wody i postawić na średnim płomieniu. Banany wybrać przejrzałe (miękkie i z ciemnymi plamkami na skórce), obrać i pokroić w półplasterki, dodać do truskawek i razem zagotować.
Dosypać kandyzowaną skórkę cytrynową, wymieszać i gotować na średnim płomieniu przez 10 minut. Dodać drobny cukier i mieszać do rozpuszczenia. Dosypać żelfix wymieszany z galaretką cytrynową i mieszać przez kilka minut, aby wszystko się rozpuściło. Krótko zagotować.
Gorącym dżemem napełnić przygotowane niewielkie słoiczki (najlepiej po sam brzeg), szczelnie zakręcić i na 10 minut postawić dnem do góry. Po tym czasie odwrócić i odstawić do zupełnego ostygnięcia.
Dosypać kandyzowaną skórkę cytrynową, wymieszać i gotować na średnim płomieniu przez 10 minut. Dodać drobny cukier i mieszać do rozpuszczenia. Dosypać żelfix wymieszany z galaretką cytrynową i mieszać przez kilka minut, aby wszystko się rozpuściło. Krótko zagotować.
Gorącym dżemem napełnić przygotowane niewielkie słoiczki (najlepiej po sam brzeg), szczelnie zakręcić i na 10 minut postawić dnem do góry. Po tym czasie odwrócić i odstawić do zupełnego ostygnięcia.