Sposób przygotowania:
Dżem brzoskwiniowo-truskawkowy
Brzoskwinie i truskawki myjemy i osuszamy. Brzoskwinie obieramy ze skórek i usuwamy pestkę a następnie kroimy drobno i przekładamy do garnka. Następnie usuwamy szypułki z truskawek i kroimy je na mniejsze części. Zasypujemy owoce cukrem i odstawiamy je aż puszczą sok na ok. 1 godzinę.
Potem blendujemy owoce z sokiem na mus. Wstawiamy owoce na gaz i zagotowujemy. Potem wsypujemy konfiturex i gotujemy razem przez 1 minutę cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i wlewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy przez 5 minut.
Z podanych składników wyszły mi 3 słoiki po 400 ml.
Potem blendujemy owoce z sokiem na mus. Wstawiamy owoce na gaz i zagotowujemy. Potem wsypujemy konfiturex i gotujemy razem przez 1 minutę cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i wlewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy przez 5 minut.
Z podanych składników wyszły mi 3 słoiki po 400 ml.