slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Dżem brzoskwiniowo-truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszny dżem brzoskwiniowo-truskawkowy. Taki domowy dżem o niebo lepszy od kupionego w sklepie.

Dżem brzoskwiniowo-truskawkowy

Składniki:

Dżem brzoskwiniowo-truskawkowy

 

Sposób przygotowania:

Dżem brzoskwiniowo-truskawkowy
Brzoskwinie i truskawki myjemy i osuszamy. Brzoskwinie obieramy ze skórek i usuwamy pestkę a następnie kroimy drobno i przekładamy do garnka. Następnie usuwamy szypułki z truskawek i kroimy je na mniejsze części. Zasypujemy owoce cukrem i odstawiamy je aż puszczą sok na ok. 1 godzinę. 

Potem blendujemy owoce z sokiem na mus. Wstawiamy owoce na gaz i zagotowujemy. Potem wsypujemy konfiturex i gotujemy razem przez 1 minutę cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i wlewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy przez 5 minut.

Z podanych składników wyszły mi 3 słoiki po 400 ml.