kwiatkibratki

kwiatkibratki

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 922]

Dżem waniliowo-truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dżem waniliowo-truskawkowy, dżem waniliowo-truskawkowy

Dżem waniliowo-truskawkowy

Składniki:

Dżem waniliowo-truskawkowy

 

  • 1 kg truskawek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 opakowanie żelfix 3:1
  • 35 dag cukru

Sposób przygotowania:

Dżem waniliowo-truskawkowy
Oczyszczone truskawki wymieszać z żelfixem. Zagotować, stale mieszając. Wymieszać z cukrem. Zagotować. Gotować 3 minuty. Zdjąć z ognia. Mieszać aż zniknie piana. Gorący dżem rozłożyć do słoiczków. Dokładnie zamknąć. Na 5 minut odwrócić do góry dnem.