Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Dżem z aronii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Aronia zawiera dużo pektyn i do przygotowania go nie potrzeba składników żelujących. Aronia zawiera dużo witamin i składników mineralnych. Spożywanie aronii chroni przed nowotworami, chorobami oczu i nadciśnieniem.

Dżem z aronii

Składniki:

Dżem z aronii

 

Sposób przygotowania:

Dżem z aronii

Przygotowanie owoców

Dżem z aronii
Owoce aronii nie wymagają dużo czasu do przygotowania

Aronię przebrać, oberwać z gałązek, opłukać.

Gotowanie

Dżem z aronii
Do przygotowania galaretki w garnku z grubym dnem nie potrzeba dużo wody

Włożyć aronię do garnka z grubym dnem, podlać kilkoma łyżkami wody. Gotować około 20 minut pod przykryciem.

Przecieranie

Dżem z aronii
Do przetarcia owoców wystarczy sito z grubszymi dziurkami

Rozgotowane owoce ostudzić i przetrzeć przez sito

wekowanie

Dżem z aronii
Tak przygotowaną galaretkę można spożywać przez cały rok

Do przetartego soku dodać cukier i sok z cytryny i gotować kolejne 20 minut bez przykrywania garnka. Gotującą galaretkę przełożyć do wyprażonych słoików. Ustawić soje do góry dnem do wystygnięcia.