Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 282]

Dżem z owoców dzikiej róży

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pracochłonne przygotowanie owoców dzikiej róży do dalszej ale efekt wart zachodu. Smaczny, niepowtarzalny smak.

Dżem z owoców dzikiej róży Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dżem z owoców dzikiej róży

 

  • 80 dag owoców dzikiej róży po wydrążeniu
  • 40 dag cukru
  • sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:

Dżem z owoców dzikiej róży

ETAP 1:

Z owoców dzikiej róży obciąć końcówki, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne.

Opłukać, włożyć do garnka z grubym dnem, zalać szklanką wody, gotować około 30 minut. Ostudzić i zblendować.

Dodać cukier i gotować kolejne 20 minut.

Gorący dżem nałożyć do wyprażonych słoików, ustawić do góry dnem do czasy wystygnięcia.

Dżem z owoców dzikiej róży
Owoce dzikiej róż po wydrążeniu i usunięciu końcówek
Dżem z owoców dzikiej róży
Owoce dzikiej róży gotowane około 30 minut.
Dżem z owoców dzikiej róży
Smaczny dżem doskonały jako farsz do rogalików, naleśników itp.