WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 840]

Przecier pomidorowo - paprykowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo aromatyczny, gesty przecier z pomidorów, papryki i cebuli na zimę. Idealna baza do zup i sosów.

Przecier pomidorowo - paprykowy

Składniki:

Przecier pomidorowo - paprykowy

 

Sposób przygotowania:

Przecier pomidorowo - paprykowy

Cebula

Przecier pomidorowo - paprykowy
Cebulę kroimy drobno i podsmażamy lekko na oleju.

Cebule obieramy i drobno kroimy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju lekko posoloną.

Papryka

Przecier pomidorowo - paprykowy
Paprykę kroimy i podsmażamy razem z cebulą.

Paprykę myjemy i usuwamy środki. Kroimy na kawałki i podsmażamy razem cebulą dość długo. Przekładamy do garnka.

Pomidory

Przecier pomidorowo - paprykowy
Pomidory kroimy na kawałki i gotujemy ze skórką.

Pomidory myjemy i kroimy na kawałki. Dodajemy do papryki z cebulą i razem gotujemy, dodając listek, zielę angielskie, sól, ocet, cukier i pieprz. Gotujemy razem kilka godzin na wolnym ogniu, aż warzywa odparują i rozpadną się.

Przecier

Przecier pomidorowo - paprykowy
Na koniec jeszcze raz doprawiamy przecier do smaku.

Ugotowane warzywa przecieramy przez sito, doprawiamy jeszcze raz do smaku i zagotowujemy. Przelewamy do słoików lub butelek i odwracamy, by się zawekowały.