dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Ananas w marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Marynowany ananas do słoików na zimę , niezbyt popularny do przetwarzania, zawsze będzie zaskoczeniem na stole. Słodko-kwaśny, bardzo dobry dodatek do mięs pieczonych, pasztetów oraz do żółtych serów.

Ananas w marynacie

Składniki:

Ananas w marynacie

marynata

  • 1/4 świeżego ananasa
  • 500 ml wody
  • 100 ml octu jabłkowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • do każdego słoika po szczypcie ostrej papryki

Sposób przygotowania:

Ananas w marynacie
Ananasa oczyścić (obrać ze skóry, wykroić twardy środek), pokroić w plastry, następnie na małe kawałki. Włożyć do dwóch małych słoików, wsypać po szczypcie papryki.

Do niedużego garnka wlać wodę, dodać ocet jabłkowy, cukier oraz sól. Wymieszać, zagotować.

Gorącą zalewą zalać ananasa w słoikach, zakręcić. Pasteryzować 20 minut.