BĄBELEK85

BĄBELEK85

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 186]

Dżem z dyni i jabłek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Dżem z dyni wspaniale smakuje z pieczywem. Można tez go używać do placków, lub ciast. Dynia to skarbnica witamin dlatego powinniśmy ją polubić.

Dżem z dyni i jabłek

Składniki:

Dżem z dyni i jabłek

 

Sposób przygotowania:

Dżem z dyni i jabłek
Dynię myje , kroję w mniejsze kawałki. Wyjmuję pestki i układam na blasze. Wstawiam do piekarnika, piekę aż zmięknie . Następnie obieram ze skórki i miksuję na gładka masę. Przekładam do garnka, jeśli jest bardzo gęsta to dolewam 1/2-1 szklanki wody i podsmażam około 10 minut. Często mieszając. Jabłka ścieram na drobnych oczkach i dodaję do dyni. Dodaję sok wyciśnięty z cytryny i cukier do smaku. Dżem smażę do uzyskania odpowiedniej gęstości. Przekładam do wyparzonych słoików.