suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Dżem z dyni i jabłek.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dżem z dyni i jabłek. Mnie z przepisu wyszło 6 słoiczków po 190 gr. Polecam.

Dżem z dyni i jabłek. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Dżem z dyni i jabłek.

 

  • 0,5 kg dyni (po obraniu ze skóry i wyjęciu pestek)
  • 0,5 kg jabłek (po obraniu ze skóry i wyjęciu pestek);
  • 1 szklanka cukru;
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego;
  • 1 łyżka żelatyny

Sposób przygotowania:

Dżem z dyni i jabłek.
Dynię należy pokroić na małe kawałki i ugotować w niewielkiej ilości wody do momentu aż będzie na pół miękka. Następnie dodajemy pokrojone w kawałki jabłka i cukier. Całość gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy kwasek cytrynowy. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie i dodajemy do ugotowanego dżemu, mieszamy (nie gotujemy). Przekładamy gorącą masę do słoiczków i odwracamy do góry dnem (lub gotujemy słoiki z dżemem w dużym garnku z niewielka ilością wody, do wysokości 1/3 słoika przez ok 10 min)
Dżem z dyni i jabłek.
Dynie i jakbłka obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze części.