gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1320]

Dżem z jasnych śliwek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Dżem z jasnych śliwek bardzo dobrze smakuje zimą do świeżego pieczywa. Mojej rodzina bardzo go lubi.

Dżem z jasnych śliwek Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Dżem z jasnych śliwek

 

  • ok. 2 kg jasnych śliwek
  • 1 szklanka cukru

Sposób przygotowania:

Dżem z jasnych śliwek
Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy i przekrawamy na połówki wyciągając pestki. Następnie śliwki przekładamy do garnka lub głębszej patelni i wsypujemy cukier. Smażymy na wolnym ogniu (często mieszając, żeby nam się nie przypaliły) do momentu, aż śliwki się wysmażą i powstanie gęsty dżem. Gotowy dżem przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 minut.
Dżem z jasnych śliwek
Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy i przekrawamy na połówki wyciągając pestki. Następnie śliwki przekładamy do garnka.
Dżem z jasnych śliwek
Do śliwek wsypujemy cukier i smażym na wolnym ogniu.

Tagi:

śliwki