Sposób przygotowania:
Dżem ze śliwek
Śliwki umyć, oberwać ogonki i usunąć pestki.
Wrzucić do rondla, włączyć gaz i zagotować.
Zmniejszyć ogień i smażyć około 20 minut mieszając.
Dodać cukier i dalej smażyć do całkowitego rozpuszczenia się cukru i odparowania większej ilości soku.
Wyłączyć gaz i pozostawić śliwki do następnego dnia.
Nazajutrz garnek ze śliwkami ponownie nastawić na gaz i na małym ogniu smażyć jeszcze około 40 - 50 minut.
Gotowym, gorącym dżemem napełnić wcześniej umyte i wyparzone słoiki.
Szczelnie zakręcić słoiki.
Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Wrzucić do rondla, włączyć gaz i zagotować.
Zmniejszyć ogień i smażyć około 20 minut mieszając.
Dodać cukier i dalej smażyć do całkowitego rozpuszczenia się cukru i odparowania większej ilości soku.
Wyłączyć gaz i pozostawić śliwki do następnego dnia.
Nazajutrz garnek ze śliwkami ponownie nastawić na gaz i na małym ogniu smażyć jeszcze około 40 - 50 minut.
Gotowym, gorącym dżemem napełnić wcześniej umyte i wyparzone słoiki.
Szczelnie zakręcić słoiki.
Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.