kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Dżem figowo-śliwkowy z cynamonem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny dżem z świeżych fig i śliwek z aromatem cynamonu. Doskonały na grzanki i do placków czy naleśników.

Dżem figowo-śliwkowy z cynamonem

Składniki:

Dżem figowo-śliwkowy z cynamonem

podstawowe

Sposób przygotowania:

Dżem figowo-śliwkowy z cynamonem
Owoce myjemy. Z fig odcinamy ogonki, śliwki pozbawiamy pestek. Owoce kroimy w ćwiartki, dodajemy cukier i laski cynamonu. Gotujmy na małym ogniu często mieszając, aż do uzyskania pożądanej konsystencji (minimum 40-50 minut).

Przekładamy do wyparzonych składników. Pasteryzujemy na sucho w piekarniku nagrzanym do 120 stopni C przez 20 minut.