jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Dżem z owoców czarnego bzu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

doskonały dżem na zimę do bułki

Dżem z owoców czarnego bzu

Składniki:

Dżem z owoców czarnego bzu

 

  • 1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu
  • 1 kg cukru żelującego
  • sok i skórka otarta z cytryny
  • 3 kieliszki likieru z czarnych porzeczek

Sposób przygotowania:

Dżem z owoców czarnego bzu
Opłukane owoce czarnego bzu oczyścic z szypułek. przełożyć do dużego rondla.Dodać sok oraz skórkę otartą z cytryny, cukier żelujący i mieszać, doprowadzić do wrzenia. Gotować 4 minuty. Zdjąć naczynie z ognia, wlać likier i gorący dżem przełożyć do słoików. Zamknąć słoiki i odwrócić je do góry dnem. Po wystygnieciu odstawić do chłodnego pomieszenia.