Sposób przygotowania:
Dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w ćwiartki. Przekładamy je do garnka, dodajemy skórkę otartą z wyparzonej, ekologicznej cytryny i sok- całość zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny. Kiedy truskawki puszczą sok, wstawiamy je na mały ogień i gotujemy około 40 minut.
Po tym czasie część truskawek się rozpadnie a masa trochę zgęstnieje – dodajemy wtedy kwiaty czarnego bzu i gotujemy jeszcze 5 minut. Do garnka dodajemy żelfix – gotujemy 2 minuty stale mieszając.
Gotowy, gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików i stawiamy denkiem do góry i zostawiamy tak aż do całkowitego wystygnięcia.
Po tym czasie część truskawek się rozpadnie a masa trochę zgęstnieje – dodajemy wtedy kwiaty czarnego bzu i gotujemy jeszcze 5 minut. Do garnka dodajemy żelfix – gotujemy 2 minuty stale mieszając.
Gotowy, gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików i stawiamy denkiem do góry i zostawiamy tak aż do całkowitego wystygnięcia.
smokii