Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Dżem dyniowo-jabłkowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Dżem z dyni i jabłek jest rewelacyjnym dodatkiem do ciasta, makaronu lub pieczywa. Goździki, cynamon i imbir dodają niepowtarzanego smaku.

Dżem dyniowo-jabłkowy Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Dżem dyniowo-jabłkowy

 

Sposób przygotowania:

Dżem dyniowo-jabłkowy
Dynię obrać, usunąć miąższ z nasionami, pokroić w kostkę. Wsypać do garnka z grubym dnem, wlać pół szklanki wody, przykryć i rozgotować.

Gdy dynia zacznie się rozpadać, dodać obrane i pokrojone jabłka, goździki, imbir, wymieszać i gotować do miękkości jabłek.

Następnie wyjąć goździki, wsypać cukier, wlać sok z cytryny i mieszając co kilka minut, gotować bez przykrycia do uzyskania odpowiedniej gęstości.

Pod koniec dodać cynamon i gotować przez kilka minut. Gorący dżem włożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić. 
Dżem dyniowo-jabłkowy
Dynię bez nasion i skórki pokroić w kostkę.
Dżem dyniowo-jabłkowy
Do rozgotowanej dyni wsypać jabłka i goździki.
Dżem dyniowo-jabłkowy
Do rozgotowanych jabłek z dynią dodać cukier i sok z cytryny.
Dżem dyniowo-jabłkowy
Gęsty dżem wymieszać z cynamonem i zagotować.
Dżem dyniowo-jabłkowy
Gotowy dżem przełożyć do przygotowanych słoików.

Tagi:

dynia