Sposób przygotowania:
Dżem dyniowo-jabłkowy
Dynię obrać, usunąć miąższ z nasionami, pokroić w kostkę. Wsypać do garnka z grubym dnem, wlać pół szklanki wody, przykryć i rozgotować.
Gdy dynia zacznie się rozpadać, dodać obrane i pokrojone jabłka, goździki, imbir, wymieszać i gotować do miękkości jabłek.
Następnie wyjąć goździki, wsypać cukier, wlać sok z cytryny i mieszając co kilka minut, gotować bez przykrycia do uzyskania odpowiedniej gęstości.
Pod koniec dodać cynamon i gotować przez kilka minut. Gorący dżem włożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić.
Gdy dynia zacznie się rozpadać, dodać obrane i pokrojone jabłka, goździki, imbir, wymieszać i gotować do miękkości jabłek.
Następnie wyjąć goździki, wsypać cukier, wlać sok z cytryny i mieszając co kilka minut, gotować bez przykrycia do uzyskania odpowiedniej gęstości.
Pod koniec dodać cynamon i gotować przez kilka minut. Gorący dżem włożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić.
Rbr007