kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Dżem agrestowy z skórką cytrynową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Agrest zawiera naturalne pektyny dzięki czemu dżem ma dobrą konsystencję bez potrzeby dodawania produktów typu „fix”. Kwaśnawy smak agrestu z lekką nutą cytrusową doskonale kontrastuje z słodyczą dżemu.

Dżem agrestowy z skórką cytrynową

Składniki:

Dżem agrestowy z skórką cytrynową

podstawowe

Sposób przygotowania:

Dżem agrestowy z skórką cytrynową
Owoce myjemy i odrywamy szypułki. Gotujemy w garnku o grubym dnie na małym ogniu razem z cukrem i skórką otarta z dwóch niewoskowanych cytryn do uzyskania pożądanej konsystencji (około 30-40 minut).

Dżem przekładamy do wyparzonych lub wysterylizowanych w piekarniku w 100 stopniach C słoików. Zakręcamy.