Sposób przygotowania:
Dżem z owoców dzikiej róży
Dojrzałe owoce oczyszczamy dokładnie z pozostałości kwiatów i szypułek. Każdy z owoców kroimy na pół i usuwamy z niego pestki. Następnie owoce dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Odstawiamy, żeby ociekły z wody i przekładamy do garnka zalewając odrobiną wody. Wstawiamy garnek na ogień i gotujemy około 50 minut, aż owoce będą miękkie. Następnie przecieramy je przez sito. Do musu dodajemy cukier( możemy też dodać produkt żelujący, jeśli chcemy mieć dżem przypominający konsystencją galaretkę). Gotujemy do momentu rozpuszczenia się cukru. Gorący dżem przekładamy do suchych, wyparzonych słoików i szczelnie zakręcamy. Odstawiamy do góry dnem do momentu wystygnięcia. Przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.
marietta
joanna3