femme0fatale

femme0fatale

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 89]

Dżem z żółtych śliwek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przełom lata i jesieni to wspaniały czas przetworów z owoców. Moja propozycja to dżem z żółtych dużych śliwek.

Dżem z żółtych śliwek Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Dżem z żółtych śliwek

 

  • 2 kg żółtych śliwek
  • 0,7 kg cukru
  • żelfix / dżemix w propocji 2:1

Sposób przygotowania:

Dżem z żółtych śliwek
Śliwki dokładnie umyć, pozbyć się pestek. Przełożyć do garnka lub dużego rondla. Owoce wymieszać z żelfiksem ( dżemiksem ). Postawić na dość małym ogniu i zagotować.

Następnie ciągle mieszając dodać cukier i pogotować przez około 10 - 15 minut.

Gorący dżem nakładać do słoików i zakręcać. Słoiki odwrócić do góry dnem. 
Dżem z żółtych śliwek
Polecam do smarowania naleśników, chleba, wafli ryżowych.