Sposób przygotowania:
Mirabelkowy dżemETAP 1
![Mirabelkowy dżem Mirabelkowy dżem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/mirabelkowy-dzem-371686.jpg)
Mirabelki myjemy i odsączamy.
ETAP 2
![Mirabelkowy dżem Mirabelkowy dżem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/mirabelkowy-dzem-371687.jpg)
Z tak przygotowanych usuwamy pestki.
ETAP 3
![Mirabelkowy dżem Mirabelkowy dżem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/mirabelkowy-dzem-371688.jpg)
Wypestkowane śliwki przekładamy do garnka w którym będziemy je smażyć. Dodajemy do nich cukier oraz cukier waniliowy. Całość przykrywamy i pozostawiamy na kilka godzin, by owoce puściły sok.
ETAP 4
![Mirabelkowy dżem Mirabelkowy dżem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/mirabelkowy-dzem-371689.jpg)
Po tym czasie mirabelki smażymy na średnim ogniu. Co jakiś czas mieszamy.
ETAP 5
![Mirabelkowy dżem Mirabelkowy dżem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/mirabelkowy-dzem-371690.jpg)
Gdy owoce staną się „przeźroczyste” a dżem osiągnie pożądaną konsystencję wlewamy do niego rum.
Całość chwilkę jeszcze podgrzewamy. Im dłużej smażymy tym dżem przybiera ciemniejszą barwę.
Gorący przekładamy do przygotowanych słoiczków. Szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut.