jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Mirabelkowy dżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Dżemy ze śliwek są pyszne. Polecam ich przygotowanie na zimę i to nie tylko z węgierek. Te małe, żółte śliwki także zasługują na uznanie!

Mirabelkowy dżem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mirabelkowy dżem

 

  • 2 kg mirabelek,
  • 50 ml rumu,
  • Około 800 g cukru,
  • 1 cukier waniliowy,

Sposób przygotowania:

Mirabelkowy dżem

ETAP 1

Mirabelkowy dżem
Umyte śliwki odsączmy z wody

Mirabelki myjemy i odsączamy.

ETAP 2

Mirabelkowy dżem
Ze śliwek wyjmujemy pestki

Z tak przygotowanych usuwamy pestki.

ETAP 3

Mirabelkowy dżem
Po dodaniu cukru śliwki przykrywamy

Wypestkowane śliwki przekładamy do garnka w którym będziemy je smażyć. Dodajemy do nich cukier oraz cukier waniliowy. Całość przykrywamy i pozostawiamy na kilka godzin, by owoce puściły sok.

ETAP 4

Mirabelkowy dżem
Gdy owoce puszczą sok smażymy je

Po tym czasie mirabelki smażymy na średnim ogniu. Co jakiś czas mieszamy.

ETAP 5

Mirabelkowy dżem
Pod koniec wlewamy rum

Gdy owoce staną się „przeźroczyste” a dżem osiągnie pożądaną konsystencję wlewamy do niego rum.
Całość chwilkę jeszcze podgrzewamy. Im dłużej smażymy tym dżem przybiera ciemniejszą barwę.
Gorący przekładamy do przygotowanych słoiczków. Szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut.