Sposób przygotowania:
Ciasto ze śliwkami i kruszonkąETAP 1:
Miękkie masło utrzeć do białości. Następnie dodać cukier w dwóch partiach i utrzeć na puszystą masę. Dodawać kolejno jajka, po każdym dokładnie miksując masę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sproszkowanym budyniem. Dodać szczyptę soli oraz cukier waniliowy, po czym, stale ubijając, dodawać stopniowo do ciasta. Ciasto wyłożyć na dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 25cm.
ETAP 2:
Śliwki umyć, usunąć pestki i przepołowione owoce ułożyć na cieście, delikatnie je wciskając. Oprószyć cynamonem.
ETAP 3:
Wszystko wsypać do miski, palcami razem zagniatać, aż utworzy się kruszonka. Posypać wierzch ciasta.
Piec około godziny w temp. 175-180st.
SylaUla