Sposób przygotowania:
Gofry z cynamonowymi śliwkamiEtap 1
Śliwki umyć, pokroić w ćwiartki przy okazji usuwając pestki, przełożyć do garnka. Dodać do nich brązowy cukier (ilość wg upodobań) i cynamon.
Gotować na małym ogniu, aż śliwki prawie się rozpadną, a połowa soku odparuje, przestudzić.
Etap 2
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka przełożyć do miski. Dodać do nich cukier, cukier waniliowy, olej i mleko, dokładnie wymieszać.
Etap 3
Wsypać mąkę (można dodać trochę proszku do pieczenia) i wymieszać tak, żeby nie było grudek.
Etap 4
Białka ubić na sztywno. Pianę z białek dodać do ciasta, ponownie dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
Etap 5
Na rozgrzaną, posmarowaną lekko olejem płytę gofrownicy wylać porcję ciasta, zamknąć górną pokrywę.
Etap 6
Gofry piec na złoty kolor, lekko przestudzić na kratce, podawać ze śliwkami i bitą śmietaną.