Sposób przygotowania:
Drożdżówki z budyniem i śliwkąETAP 1:
Drożdże razem z cukrem i mąką rozprowadzamy w ciepłym mleku. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajko, żółtko i cukier - mieszamy.
ETAP 2:
Do wymieszanej mąki z jajkami dodajemy wyrośnięte drożdże, stopniowo wlewamy też ciepłe mleko i rozpuszczone masło. Zagniatamy na jednolite ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
ETAP 3:
Do mleka dodajemy cukier i budyń, podgrzewamy co jakiś czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Studzimy.
Ciasto dzielimy na 4 części. W każdej robimy dołek i nakładamy porcje budyniu. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
ETAP 4:
Śliwki kroimy w kawałki, mieszamy z cukrem i cynamonem.
ETAP 5:
Kawałki śliwek lekko wciskamy w budyń. Brzegi drożdżówek smarujemy białkiem.
Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
Wystudzone oprószamy cukrem pudrem.