Drożdżówki z budyniem i śliwką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Na drugie śniadanie lub podwieczorek, smakują wybornie z filiżanką herbaty lub ciepłego mleka. Polecam.

Drożdżówki z budyniem i śliwką

Składniki:

Drożdżówki z budyniem i śliwką

Zaczyn drożdżowy

Ciasto

Budyń

  • 200 ml mleka
  • 1/2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 1 łyżka cukru

Śliwki

  • 2 duże renklody
  • 1 łyżeczka cukru
  • duża szczypta cynamonu

Dodatkowo

  • białko do posmarowania wierzchu
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z budyniem i śliwką

ETAP 1:

Drożdżówki z budyniem i śliwką
Do mąki dodajemy cukier, jajko i żółtko.

Drożdże razem z cukrem i mąką rozprowadzamy w ciepłym mleku. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajko, żółtko i cukier - mieszamy.

ETAP 2:

Drożdżówki z budyniem i śliwką
Do miski z mąką dodajemy pozostałe składniki

Do wymieszanej mąki z jajkami dodajemy wyrośnięte drożdże, stopniowo wlewamy też ciepłe mleko i rozpuszczone masło. Zagniatamy na jednolite ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.

ETAP 3:

Drożdżówki z budyniem i śliwką
Na porcje ciasta wykładamy budyń i odstawiamy

Do mleka dodajemy cukier i budyń, podgrzewamy co jakiś czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Studzimy.

Ciasto dzielimy na 4 części. W każdej robimy dołek i nakładamy porcje budyniu. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

ETAP 4:

Drożdżówki z budyniem i śliwką
Pokrojone śliwki zasypujemy cukrem i cynamonem

Śliwki kroimy w kawałki, mieszamy z cukrem i cynamonem.

ETAP 5:

Drożdżówki z budyniem i śliwką
Śliwki wykładamy na budyń i pieczemy 20 minut

Kawałki śliwek lekko wciskamy w budyń. Brzegi drożdżówek smarujemy białkiem.

Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

Wystudzone oprószamy cukrem pudrem.


Tagi:

ciastka