lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

dżem ze śliwek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Taki domowy drzem jest najlepszy i najsmaczniejszy

dżem ze śliwek Więcej zdjęć (3)

Składniki:

dżem ze śliwek

 

  • 3kg dojrzałych, jędrnych śliwek, bez pestek, przekrojonych na połowę bez pestek
  • ½ szklanki wody
  • 4 szklanki cukru
  • 2 opakowania cukier żelujący 3 :1

Sposób przygotowania:

dżem ze śliwek
1- Umieść śliwki, wodę w dużym, garnku. Postaw garnek na średnik ogniu i doprowadź całość do wrzenia, często mieszając. 2- Duś marmoladę na małym ogniu 3- Dodaj cukier i zelfix mieszaj Podkręć ogień na duży i doprowadź marmoladę do wrzenia (bulgotania), cały czas mieszając. 4- Odstaw dżem na minutę, a po tym czasie zbierz z wierzchu pianę 5- Jak już będziemy widzieć ze nam się rozpuściły śliwki apotem gęstnieją jako dżem wtedy przekładamy w słoiki i gotujemy z 15 minut i gotowe
dżem ze śliwek
Myjemy sliwki przecinamy na połowe i wyjmujemy pestki
dżem ze śliwek
Cuker żelujący 3 : 1 jest najlepszy do owoców zwłaszcza do dżemów

Tagi:

śliwki beza bezy