Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Eaton Mess z rabarbarem i truskawkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Eaton Mess to tradycyjny angielski deser składający się ze śmietany, bezików i truskawek. Ja pozwoliłam sobie na lekką zmianę tradycyjnej receptury i do truskawek dodałam rabarbar, który uwielbiam, a który właśnie pojawił się w sklepach.

Eaton Mess z rabarbarem i truskawkami

Składniki:

Eaton Mess z rabarbarem i truskawkami

 

  • 100 gram truskawek
  • 2-3 korzenie rabarbaru
  • 50 ml wody
  • 1,5 łyżki cukru + 1 łyżka cukru
  • 200 ml śmietany 30 lub 36 %
  • 1/3 łyżeczki soku z cytryny
  • 5-6 bezików lub jedna duża beza

 

Sposób przygotowania:

Eaton Mess z rabarbarem i truskawkami
Obrane truskawki kroimy w ćwiartki przekładamy do rondelka, dodajemy obrany i pokrojony na kawałki rabarbar, zalewamy wszystko wodą , dodajemy 1,5 łyżki cukru i gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut.

Po tym czasie cukier powinien być rozpuszczony, truskawki i rabarbar powinny stworzyć niezbyt gęsty dżem – jeśli tak jest odstawiamy do wystygnięcia - jeśli wody jest natomiast jeszcze za dużo gotujemy całość jeszcze 10 minut.

Śmietanę przelewamy do miski i ubijamy ją na sztywną pianę, pod koniec dodając łyżkę cukru i odrobinę soku z cytryny. Przygotowujemy szklaneczki lub pucharki, kładziemy na spód porcję śmietany, później porcję musu truskawkowo-rabarbarowego i kruszymy kawałki bezy, czynność powtarzamy, aż do samej góry, ale tak aby zakończyć na warstwie pokruszonej bezy.

Deser schładzamy minimum 30 minut w lodówce, serwujemy udekorowany listkami mięty lub melisy. 

Tagi:

beza bezy