Sposób przygotowania:
Eaton Mess z rabarbarem i truskawkami
Obrane truskawki kroimy w ćwiartki przekładamy do rondelka, dodajemy obrany i pokrojony na kawałki rabarbar, zalewamy wszystko wodą , dodajemy 1,5 łyżki cukru i gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut.
Po tym czasie cukier powinien być rozpuszczony, truskawki i rabarbar powinny stworzyć niezbyt gęsty dżem – jeśli tak jest odstawiamy do wystygnięcia - jeśli wody jest natomiast jeszcze za dużo gotujemy całość jeszcze 10 minut.
Śmietanę przelewamy do miski i ubijamy ją na sztywną pianę, pod koniec dodając łyżkę cukru i odrobinę soku z cytryny. Przygotowujemy szklaneczki lub pucharki, kładziemy na spód porcję śmietany, później porcję musu truskawkowo-rabarbarowego i kruszymy kawałki bezy, czynność powtarzamy, aż do samej góry, ale tak aby zakończyć na warstwie pokruszonej bezy.
Deser schładzamy minimum 30 minut w lodówce, serwujemy udekorowany listkami mięty lub melisy.
Po tym czasie cukier powinien być rozpuszczony, truskawki i rabarbar powinny stworzyć niezbyt gęsty dżem – jeśli tak jest odstawiamy do wystygnięcia - jeśli wody jest natomiast jeszcze za dużo gotujemy całość jeszcze 10 minut.
Śmietanę przelewamy do miski i ubijamy ją na sztywną pianę, pod koniec dodając łyżkę cukru i odrobinę soku z cytryny. Przygotowujemy szklaneczki lub pucharki, kładziemy na spód porcję śmietany, później porcję musu truskawkowo-rabarbarowego i kruszymy kawałki bezy, czynność powtarzamy, aż do samej góry, ale tak aby zakończyć na warstwie pokruszonej bezy.
Deser schładzamy minimum 30 minut w lodówce, serwujemy udekorowany listkami mięty lub melisy.
smokii