lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Eklery z śmietanowo-bananową masą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Eklery wyszły prze-smaczne robiłam je pierwszy raz i jestem zadowolona

Eklery z śmietanowo-bananową masą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Eklery z śmietanowo-bananową masą

 

  • Składniki
  • Na około 10 sztuk:

 

 

 

  • nadzienie:

 

  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 150 g serka homogenizowanego naturalnego
  • duży banan
  • 1 opakowanie śmietan-fix
  • łyżka cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Eklery z śmietanowo-bananową masą
W garnku z woda rozpuszczamy margarynę . Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do połączenia masy. Czekamy, aż masa ostygnie dodajemy jaja i miksujemy. Masę wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy podłużne paseczki . Pieczemy na papierze do pieczenia koło 25-30 minut. Tym razem ciasto ptysiowe piekłam w 180 stopniach 20 minut a potem zmniejszyłam temp do 110 stopni aby trochę się wysuszyły . Śmietankę ubijamy na sztywno dodając do niej śmietan-fix i cukier puder . Dodajemy serek homogenizowany i banana zmiksowanego Delikatnie liczymy . Masę nakładamy na dolną część eklera i przykrywamy górą ciasta.
Eklery z śmietanowo-bananową masą
najpierw woda z margaryna potem dodajemy make do gotującej sie wody
Eklery z śmietanowo-bananową masą
do wymieszanej masy dodajemy jaja i miksujemy