Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1212]

Ekspresowe ciasto z nadzieniem bez miksera

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 200
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Do doskonała propozycja na wypiek dla niespodziewanych gości lub po prostu szybkie zaspokojenie własnej ochoty na "coś słodkiego". Ciasto jest miękkie i puszyste oraz idealnie pasuje do kubka kawy, herbaty i mleka!

Ekspresowe ciasto z nadzieniem bez miksera

Składniki:

Ekspresowe ciasto z nadzieniem bez miksera

Forma o wymiarach 9 x 22 cm:

  • 2 szklanka mąki pszennej/orkiszowej (1 szklanka = 250 ml)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mleka
  • 5 łyżek oleju
  • 2 jajka

Dodatkowo:

  • kilka kropel aromatu cytrynowego/waniliowego

Ponadto:

  • 5-6 łyżek dowolnego nadzienia/dżemu

Opcjonalnie:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ekspresowe ciasto z nadzieniem bez miksera

Ciasto:

Ekspresowe ciasto z nadzieniem bez miksera
Zamiast aromatu można dodać odrobinę skórki cytrynowej lub troszkę ziaren z laski wanilii. Jeśli używacie słodkiego nadzienia to warto ciastu nadać cytrynowy smak, a jeśli bardziej kwaskowatego to dodajcie wanilię.

W jednej misce połączyć składniki suche - mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier, a w drugiej składniki mokre - olej, mleko i jajka.
Następnie wszystko ze sobą dokładnie wymieszać łyżką i na końcu dodać niewielką ilość aromatu cytrynowego lub waniliowego.

Forma:

Ekspresowe ciasto z nadzieniem bez miksera
Można użyć dżemu lub dowolnego nadzienia.

Ciasto należy przełożyć do blaszki uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu rozłożyć po 1/2 łyżeczki dowolnego nadzienia.

Pieczenie:

Ekspresowe ciasto z nadzieniem bez miksera
Ciasto należy piec do tzw. "suchego patyczka".

Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut (do tzw. suchego patyczka") w 180 stopniach.
Ostudzone opcjonalnie oprószyć cukrem pudrem.

Tagi:

deser ciasto