SUPERPRZEPIS

Ekspresowe ciasto bananowe z suszonymi figami

  • 1
  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Ekspresowe ciasto bananowe z suszonymi figami

Ciasto jest przepyszne, niezwykle puszyste i lekko wilgotne. To idealna propozycja na dojrzałe banany.

Składniki:

Ekspresowe ciasto bananowe z suszonymi figami

eksówka o długości około 27 cm:

  • 400g dojrzałych bananów (waga bez skórki; około 4-5 sztuk)
  • 150g mąki pszennej (1 szklanka o pojemności 250 ml)
  • 150g cukru (około 3/4 szklanki)
  • 50 ml oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo:

  • około 1/2 szklanki posiekanych suszonych fig

Ponadto:

  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Ekspresowe ciasto bananowe z suszonymi figami

Ciasto:

Ekspresowe ciasto bananowe z suszonymi figami
Ciasto wystarczy wymiesać jedynie za pomocą łyżki.

Obrane banany podusić za pomocą widelca lub tłuczka do ziemniaków. Dodać pozostałe składniki i całość wymieszać łyżką. Na końcu ciasto połączyć z pokrojonymi figami.

Pieczenie:

Ekspresowe ciasto bananowe z suszonymi figami
Posiadam piekarnik gazowy, więc czas pieczenia zależny jest od piekarnika.

Ciasto przelać do blaszki uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 50 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.

Po upieczeniu:

Ekspresowe ciasto bananowe z suszonymi figami
Ciasto można posypać pudrem lud udekorować polewą czekoladową.

Ciasto ostudzić i posypać cukrem pudrem.