Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Ekspresowe ciasto z wafelków śmietankowych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Bardzo szybkie w przyrządzeniu. Wypiek dla osób, które wolą ciasta ciężkie i wilgotne. Jedno z mich ulubionych ciast. Przepis na blaszkę o wymiarach 18x26 cm.

Ekspresowe ciasto z wafelków śmietankowych

Składniki:

Ekspresowe ciasto z wafelków śmietankowych

 

  • 2 opakowanie śmietankowych wafelków po 180 g,
  • szklanka wiórek kokosowych,
  • szklanka orzechów włoskich.
  • 6 jajek,
  • 20 dag masła,
  • 1 ½ szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Ekspresowe ciasto z wafelków śmietankowych
Kostkę masła ucieramy za pomocą miksera z cukrem. Cały czas miksując dodajemy powoli jajka. Wafelki kruszymy, żeby powstały drobne okruszki. Dodajemy do ciasta wraz z wiórkami kokosowymi i orzechami. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 160 stopni C.