Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 309]

Ekspresowe francuskie rogaliczki z powidłami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To bardzo ekspresowe, jak sama nazwa mówi rogaliczki. Tym razem z dodatkiem powideł, ale może to być także inne nadzienie. Świetny deserek dla niespodziewanych gości do kawki i herbatki.

Ekspresowe francuskie rogaliczki z powidłami

Składniki:

Ekspresowe francuskie rogaliczki z powidłami

 

  • 1 rulon ciasta francuskiego
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych z rumem
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Ekspresowe francuskie rogaliczki z powidłami
1. Przygotowałam rulon ciasta francuskiego, który rozwinęłam. Następnie radełkiem pocięłam na równej wielkości trójkąty.

2. Wzięłam powidła śliwkowe, którymi posmarowałam każdy trójkąt. Potem zawinęłam każdy rogalik od szerszej strony i lekko zagięłam.

3. Wierzch każdego rogalika posmarowałam mlekiem za pomocą pędzelka.

4. Wcześniej nagrzałam piekarnika do 200 stopni C. Blachę z piekarnika wyłożyłam papierem co pieczenia, następnie przełożyłam na nią rogaliki i włożyłam do piekarnika na około 15 minut.

5. Gdy wystygną to można jeszcze zrobić polewę, ale nie jest to konieczne.

Smacznego !