Sposób przygotowania:
Francuskie rogaliki z żurawinowym dżemem
Piekarnik nastawiamy na 170 stopni i zabieramy się za przygotowywanie rogalików. Dżem żurawinowy przekładamy do miseczki, dodajemy do niego 1 łyżeczkę masy makowe i dokładnie mieszamy. Ciasto francuskie rozwijamy i przekrawamy na średniej wielkości kwadraty. Każdy kwadratowy kawałek ciasta dzielimy na pół krojąc go w poprzek tak, aby uzyskać z przekrojonego kawałka ciasta dwa trójkątne kawałki. Po środku każdego trójkątnego kawałka kładziemy odrobinę powstałego dżemu żurawinowo-makowego i zawijamy zaczynając zawijanie od najszerszego brzegu ciasta. Zawijając ciasto tworzymy go na kształt rogalików. Każdy rogalik przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem pozostawiając trochę miejsca na wyrośniecie ciasta, gdyż zwiększy ono swoją objętość podczas pieczenia. Tak wyłożoną blachę francuskimi rogalikami wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 12 minut (należy obserwować ciasto aż się zarumieni). Upieczone rogaliki przekładamy na talerz i podajemy jak troszkę przestygną, ponieważ łatwo można się poparzyć zarówno ciastem jak i gorącym nadzieniem.